Gun jij jezelf meer geluk?

Wanneer ik schrijf, ben ik vrij

‘Waar heb je spijt van?’ De Australische verpleegkundige Bronnie Ware stelde deze eerlijke en sobere vraag aan haar ernstig zieke patiënten en was verrast door het antwoord. De meeste mensen hadden er spijt van niet hun eigen leven te hebben geleid, maar het leven dat anderen van hen verwachtten.

En jij? Waar heb jij spijt van of, positiever gezegd, wat zou jij graag willen doen in je leven? Als ik nu tegen je zou zeggen: ‘Begin maar, nu!’ wat zou je dan doen? Als een boek schrijven het antwoord is of gelukkig worden of vrij zijn, dan nodig ik je uit om dat serieus te onderzoeken. Wacht, schreef ik onderzoeken? Waarom niet vandaag nog beginnen?

Dat is namelijk het mooie aan schrijven: het kan overal en je hebt niet meer nodig dan een paar simpele middelen. Een pen, een leeg vel papier, een laptop. C’est ça! Je hoeft niet op een peperdure Mindfulness retraite of een week lang onthaasten in Toscane om je vrij te voelen. Jouw geest, jouw verbeelding zijn genoeg.

Als ik zelf terug kijk op mijn leven en de keuzes die ik heb gemaakt, zie ik een heldere scheidslijn – een grillige, onneembare bergpas die ‘het leven vóór het schrijven’ en ‘het leven na het schrijven’ van elkaar scheidt. Schrijven maakt gelukkig, ontdekte ik. Het biedt je de kans om even op te “lossen in het niets.” Vrij te zweven in het oneindige en fascinerende landschap van je gedachten en gevoelens. Even niet de druk te voelen van alles dat moet en van wat je omgeving van je verlangt.

Wanneer ik schrijf, ben ik vrij. Ik sta versteld van de inzichten in mijn psyche die mij tijdens het schrijven op een presenteerblaadje worden aangeboden. O, ben ik zó? Ben ik echt zo’n piekeraar? Ben ik echt iemand die het liefst de toekomst voorspelt om te voorkomen dat mij en mijn naasten niets overkomt?

‘Ja, zo ben je écht,’ fluisteren mijn personages in mijn oor.

‘Oh, dank jullie wel,’ fluister ik terug.

‘Dank jullie wel voor jullie bizarre capriolen, voor de toeren die jullie uithalen om gelukkig te worden, voor jullie gekkigheidjes en slechte gewoontes. Dank jullie wel voor jullie nietsontziende eerlijkheid. Ik geloof dat ik mijzelf dankzij jullie steeds beter leer begrijpen. En daardoor ook diegenen die ik liefheb.’

Wil jij ook meer grip op je leven? Meer lucht en licht in de stroom aan gedachtes en gevoelens die je iedere dag ervaart en die je soms overspoelen? Wil jij ook een luchtballon worden?

Gun jezelf dan het plezier van schrijven! Of geef het cadeau aan iemand van wie je heel veel houdt en alle geluk van de wereld wenst.

Vandaag nog beginnen? Wil je ook een boek schrijven? Of je verhaal op papier? Neem vrijblijvend contact op voor een schrijfcoachingstraject dat bij je past of schrijf je in voor onze online schrijfcursus, waarin je de basics van het schrijven razendsnel onder de knie krijgt. En bovendien leert hoe je je (levens)verhaal op papier zet en meer inzicht krijgt in het verhaal dat jij bent.

Liefs,

Eva

*Heb je een specifieke vraag of loop je ergens tegen aan? Mail mij via het contactformulier onderaan de schrijfcoachingpagina en ik geef geheel vrijblijvend advies!

 

LEES OOK MIJN ANDERE BLOGS MET SCHRIJFTIPS:

Een pakkende tekst schrijven: 5 direct toe te passen basistechnieken

Autobiografie schrijven: do’s and don’ts

Een boek schrijven met jonge kinderen: hoe dan?!