Een pakkende tekst schrijven: 5 direct toe te passen basistechnieken

Met deze tips wordt je tekst weer strak!

Je boek is af. Je bent super blij en trots en stuurt het rond in je vriendenkring. Of naar een uitgeverij. Tot je schrik krijg je te horen dat het een boeiend verhaal is, maar veel te lang. Er zit niets anders op: je moet gaan schrappen. En laat dat nu juist niet zo eenvoudig zijn – de snoeischaar zetten in je eigen boek dat je met bloed, zweet en tranen hebt geschreven. Vol goede moed kruip je achter je laptop, maar waar begin je? Hoe schrijf je een pakkende tekst die lezers willen lezen?

Hemingway zei het al: „The only kind of writing is rewriting.“ En het goede nieuws is: jij kunt dit ook!

Een pakkende tekst schrijven in 5 stappen
1.
Verleid je lezer met je eerste zin. En val daarmee gerust met de deur in huis! Je hoeft niet eerst van alles uit te leggen en de hele familiestamboom (van je schoonfamilie) uit de doeken te doen. Liever niet juist, begin gewoon middenin je verhaal.
2. Kies een onderwerp waar je helemaal wild van bent of in ieder geval vol passie over kunt vertellen. Hoe enthousiaster jij over je onderwerp bent, hoe meer je tekst van de pagina’s zal spatten.
3. Doe eens gek en prikkel de lezer met een onverwachte stelling of anekdote. Aandacht gegarandeerd!
4. Let goed op het ritme van je zinnen en wissel het tempo af. Korte zinnen na lange zinnen, lang-kort-lang, etc. Check of je goed zit door je tekst hardop voor te lezen.
5. Tenslotte, de ultieme tip voor het schrijven van een pakkende tekst: schrap de laatste zin. Weg ermee. Waarom? Dat zal je snel genoeg zien;). Trust me, mijn cursisten noemen dit mijn gouden tip.

Pakkende teksten voor je website?
Ben je ook bezig met een boek of verhaal en zie je door de bomen het bos niet meer? Wil je pakkende teksten voor je website of nieuwsbrief? Of heb je hulp nodig met schrappen? Samen gaan we op liefdevolle wijze (dat rode potlood komt er niet in:)) door je tekst en tillen het naar een hoger niveau. Of kom langs bij een van mijn schrijfworkshops of schrijfcursussen en profiteer van al mijn tips! Check de agenda voor al mijn trainingen en coachings.

Tot gauw en veel succes!

Liefs,

Eva

LEES OOK MIJN ANDERE BLOGS MET SCHRIJFTIPS:

Gun jij jezelf meer geluk?

Autobiografie schrijven: do’s and don’ts

Een boek schrijven met jonge kinderen: hoe dan?!