Autobiografie schrijven: do’s and don’ts
Met deze tips maak je een vliegende start
Een autobiografie schrijven is om te beginnen een fantastisch idee. Je plaatst je eigen leven in perspectief, een prachtige manier om gebeurtenissen een plekje te geven. Maar waar begin je in hemelsnaam? En hoe pak je zoiets aan?
In een nieuwe serie blogs neem ik je mee in het schrijven van een autobiografie. In dit eerste deel gaan we het hebben over verre verwanten. Hoe schrijf je boeiend en beeldend over familieleden die je nooit hebt gekend, maar wiens geschiedenis jou wél heeft gevormd? Grootouders, betovergrootouders, neven en nichten, verre verwanten uit een andere tijd die tezamen het DNA van jouw familie vormen. En jou dus ook iets vertellen over wie jij bent.
Aangezien dit familie betreft die je nooit persoonlijk gekend hebt, ligt het risico op de loer dat het te veel een opsomming van feiten wordt, zoals geboorte, huwelijken, overlijden, en dergelijke. Simpelweg omdat ze lang geleden leefden en je dus niets anders over hen weet dan wat je in archieven kunt terugvinden. Daardoor wordt de stijl vaak wat droogjes, m.a.w. veel “en toen en toen en toen…” En dat is jammer, want niets is heerlijker voor de lezer dan lang vervlogen tijden te doen herleven.
Waardevolle tips voor je autobiografie
Gelukkig heb ik een paar waardevolle tips voor je hoe je van je autobiografie een prettig leesbaar boek kunt maken! Wat kun je doen om alle historische gebeurtenissen uit je familiegeschiedenis tot een vloeiend geheel te smeden? In dit blog geef ik je de eerste tip om je op weg te helpen.
Autobiografie schrijven tip 1: neem de lezer mee in je zoektocht!
Vertel in geuren en kleuren (hoe zintuiglijker en gedetailleerder hoe meer de lezer in je verhaal gezogen wordt en met jou en de personages gaat meeleven) hoe en waar je deze historische feiten hebt opgeduikeld. Welke bronnen heb je geraadpleegd? Welke informatie was moeilijk te vinden? Hoe voelt het als het dan tóch lukt? Een echte leestip hierbij is En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra. Misschien las je het al eens? Vergeet vooral niet erbij te vertellen wat al deze informatie over je verre verwanten met je doet. Zijn er bepaalde details die je raken of verbazen? En waarom zoek je dit allemaal uit? Dat maakt je zoektocht des te spannender en persoonlijker voor de lezer.
Samen een prachtig boek maken?
Ik hoop dat ik je met deze tip een beetje op weg heb kunnen helpen. Wil je meer tips en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken, schakel dan mijn hulp in. Soms heb ik je in een paar coachingssessies weer helemaal op de rit en kun jij lekker zelfstandig verder schrijven aan je autobiografie. Ook werk ik vaak intensief samen met een klant aan een autobiografie. Samen maken we er dan een prachtig boek van om aan familie en (klein)kinderen te schenken of juist om te publiceren voor een groter publiek.
Meer tips? Schrijf je in voor mijn exclusieve schrijfweek
Wil jij meteen een vliegende start maken met je autobiografie? Schrijf je dan snel in voor de exclusieve schrijfweek in augustus “Let the Story Begin!”, in een groene oase in hartje Amsterdam.
In het volgende blog over het schrijven van een autobiografie zal ik een waardevolle tip geven over hoe je historische kennis kunt gebruiken in je autobiografie om er zo een nog levendiger verhaal van te maken.
Tot gauw!
Liefs,
Eva
*Heb je een specifieke vraag of loop je ergens tegen aan? Mail mij via het contactformulier onderaan de schrijfcoachingpagina en ik geef geheel vrijblijvend advies!
LEES OOK MIJN ANDERE BLOGS MET SCHRIJFTIPS:
Een pakkende tekst schrijven: 5 direct toe te passen basistechnieken
Een boek schrijven met jonge kinderen: hoe dan?!