Een autobiografie schrijven?

Dé tip om in volledige vrijheid je autobiografie te schrijven!

Een autobiografie schrijven is voor veel mensen een diepgekoesterde wens. Zeker als je veel hebt meegemaakt of een bijzondere ervaring hebt gehad, kan het heel fijn zijn om je verhaal op papier te zetten. Veel klanten die ik begeleid bij het schrijven van hun autobiografie lopen echter tegen precies hetzelfde aan: hoe schrijf je in volledige vrijheid een autobiografie zonder de mensen die je er in beschrijft te kwetsen?

Wees creatief: verander de namen
Daarom in dit slotdeel van mijn serie over het schrijven van een autobiografie dé tip die mijn klanten een zucht van verlichting doet slaken. “Dat ik daar niet aan heb gedacht!” Heel simpel: verander alle namen van de mensen die je in je autobiografie beschrijft die nog in leven zijn. Kies namen die jij bij hen vindt passen, dan voelen ze nog steeds zo dichtbij en vertrouwd als eerst. Verander vervolgens ook een typische karaktereigenschap en geef hen een andere hobby of baan. Voor de buitenwereld is het dan niet meer in één oogopslag duidelijk wie je beschrijft. Je beschermt hiermee jezelf tegen boze reacties, maar ook de mensen die er niet al te best vanaf komen in je autobiografie.

Hulp nodig bij het schrijven van je autobiografie?
Zo voorkom je wat mij aan het begin van mijn schrijfcarrière overkwam toen ik een column schreef voor de radio. Ik schreef een vlammend stuk over mijn excentrieke oma en kreeg prompt allerlei boze familieleden over me heen. Ik had haar beter kunnen neerzetten als een slonzig oud vrouwtje dan als de chique tante die ze eigenlijk was, dan had geen van mijn ooms haar herkend. Weer wat geleerd!

Meer schrijftips?
Heb je nog meer vragen over het schrijven van een autobiografie of wil je feedback op een kort verhaal of roman? Tijdens mijn schrijfworkshops leer ik je graag nog veel meer over schrijven. Neem een kijkje in de agenda of mail me voor een persoonlijk antwoord op je schrijfvraag.

Tot gauw!

Liefs,

Eva

 

LEES OOK MIJN ANDERE BLOGS MET SCHRIJFTIPS:

Een pakkende tekst schrijven: 5 direct toe te passen basistechnieken

Autobiografie schrijven: do’s and don’ts

Autobiografisch schrijven: hoe doe je dat?